ПРЕЗ 2021 Г. КАРАНЕТО НА ВЕЛОСИПЕД ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ С 9%.

HomeКаране на велосипед

ПРЕЗ 2021 Г. КАРАНЕТО НА ВЕЛОСИПЕД ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ С 9%.

След години на намаляващо участие в карането на велосипед, 2021 г. се оказва година на трансформация с 9-процентно увеличение в цяла Австралия. Въпро

След години на намаляващо участие в карането на велосипед, 2021 г. се оказва година на трансформация с 9-процентно увеличение в цяла Австралия.

Въпросникът

Проучването за участието на велосипедистите е публикация, която се публикува два пъти годишно и изследва тенденциите в областта на велосипедното движение в Австралия. През 2021 г. те включиха в анкетата и ходенето пеша, за да получат допълнителни данни за активния транспорт като цяло.

Въздействие на COVID-19

COVID-19 се оказа прекъсвач на веригата, като се има предвид постоянното намаляване на броя на велосипедните участници през последното десетилетие.

Тъй като епидемията спря обществените спортове и ограничи хората до местни упражнения, карането на колело се превърна в популярна форма на физическа активност. На годишна база седмичният процент на участие се е увеличил от 13,8 % през 2019 г. на 18,2 % през 2021 г. и от 35 % през 2019 г. на 44,3 % през 2021 г.

Пол и възраст

През последната година в Австралия се наблюдава 7 % увеличение на мъжете колоездачи и 3 % увеличение на жените колоездачи. Мъжете все още имат предимство от почти 12 процентни пункта пред жените по отношение на ангажираността, съответно 46% срещу 34,3%.

Изненадващо, във възрастовия диапазон от 30 до 49 години се наблюдава най-значително увеличение на участието – от 34,6 на 40,7 процента. Най-ниската възрастова група е 50+, която представлява едва 21% от населението. С продължаването на ползите от колоезденето в по-късна възраст, повече възрастни хора могат да се възползват от ползите за психическото и физическото здраве от колоезденето. Възрастовата група, 10-17 години, има най-значителен процент на участие с велосипед (73,9%) на базата на годишното използване.

Момчетата на възраст от 10 до 17 години имат най-висок процент на участие от всички възрасти и полове, като 80,8% от тях са карали поне веднъж през предходната година.

Сравнения между държавите

44,3% от населението е карало велосипед поне веднъж през последната година, но нека ги разделим.

Най-високият процент на участие е в Северната територия, където 21,7 % карат велосипед всяка седмица, 33,7 % карат велосипед всеки месец, а 49,6 % карат велосипед всяка година.

За съжаление, Нов Южен Уелс е с най-ниски нива на участие в колоезденето в Австралия – само 12,9 % карат колело седмично, 19,6 % карат колело месечно и 32,8 % карат колело годишно.

Най-високият процент на годишно участие е в Дарвин – 51%, следван от Хобарт и Пърт с равен брой точки – 45,7%, Бризбейн – 43%, Мелбърн – 41,2%, Аделаида – 37,8% и Сидни – 35,7%.

Данни от Нов Южен Уелс

Вълнуващо е да се види, че броят на участниците в Нов Южен Уелс се е увеличил през последните две години и е прекрасно да се видят повече хора, които карат в щата.

През 2021 г. 15,4 % от жителите са карали велосипед поне веднъж седмично, което е увеличение спрямо 12,9 % през 2019 г. На годишна база процентът се е увеличил от 32,8 % през 2019 г. до 36 % през 2021 г. Сред тези, които са карали велосипед през предходната година, 18% заявяват, че са карали повече, отколкото през предходната година.

90,7% от лицата, които са карали велосипед в НЮУ през последния месец, са го направили за отдих, а 27,7% – за транспорт.

През предходните две години броят на участниците в Сидни се е увеличил с около 8 %, което се дължи на въздействието на COVID-19 и изникващите велоалеи.

Бастиен Уолъс, генерален мениджър по обществените въпроси на Bicycle NSW, заяви: “Bicycle NSW се радва да види, че показателите за участие в карането на велосипед в Нов Южен Уелс се подобряват.”

“Знаете, че все още имаме да извървим дълъг път, за да постигнем промяната на вида транспорт, от която се нуждаем, за да подобрим здравето и да намалим задръстванията, но изскачащите велосипеди доказаха, че работят; сега се нуждаем само от повече”, каза Бастиен.

Насърчаваме всички да продължат да карат велосипед; отидете в нашия информационен център, ако имате нужда от ресурси или предложения за места за каране.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: